All We Expected – Hatàr

All We Expected – Hatàr
Dunk! Records
8 december 2017

All We Expected is een Belgische instrumentale postrock-band, opgericht in 2012 te Izegem (West-Vlaanderen). In 2014 brachten zij al eens een EP uit, een jaar later gevolgd door een split met het Ierse Raum Kingdom. Nu is het tijd voor de eerste full-length, die met 5 nummers wat kort lijkt, echter toch nog ruim 42 minuten klokt. Dat is mede te danken aan het afsluitende Conquered, We Conquer dat maar liefst 12 en een halve minuut duurt.

All We Expected creëert geweldige muzikale landschappen, al wordt je in eerste instantie wel op het verkeerde been gezet. Feudal begint bijvoorbeeld met een Californische groove die langzamerhand overgaan in een ijzig kil IJslands kraterlandschap. Van Tool-esque riffs worden we via Crowbar-achtige sludge-core uiteindelijk in de IJslandse blackmetal verplaatst. Nomad begint met een Bonanza-achtige blik op de Grand Canyon maar langzaam worden de diepe bergkloven donker en grijs en stijgt er langzaam een ijzige mist langs de rotsen omhoog. De riffs worden zwaar aangezet en leunen zwaar tegen de sludge aan. Gedragen door de melodieuze baslijnen wordt het geheel opgestuwd door de jagende drums.

De plek waar deze landschappen samengaan ligt echter niet in Amerika of IJsland, maar in het zuiden van de oude Sovjet-unie. Georgië, en dan met name Zuid-Ossetië. De hoes van het album had me er eigenlijk al meteen naar toe moeten leiden. Het zijn de foto’s van fotograaf Tim Theo Rex die hij maakte in dit desolate grensgebied. Een onherbergzaam dun bevolkt gebied waar een eenzame herder op een berg zijn schapen laat grazen. Een uitzichtloze toekomst maar in zijn element, hier verandert nooit iets. De zomers zijn er verzengend heet en de winters streng. De bloedwraak zal hier niet rusten.
De gecreëerde landschappen doen me denken aan het boek De Herberg Met Het Hoefijzer van A. den Doolaard. Ik pak het boek uit 1933 er nog eens bij en laat me in mijn zetel wegzakken. Mocht dit boek ooit nog verfilmd gaan worden, dan is de soundtrack reeds geschreven.

https://www.facebook.com/AllWeExpected/
https://www.instagram.com/allweexpected/
https://allweexpected.bandcamp.com/
https://dunkrecords.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.