Pillars – Of Salt And Sea

Pillars – Of salt and sea
15 december 2017
In Store recordings

Pillars is afkomstig uit Indianapolis, Indiana en bestaat sinds 2015. Alle bandleden komen uit verschillende achtergronden en hierin ligt wellicht ook de kracht van deze band. Pillars wordt gevormd door Marc Ertel (gitaar), Justin Williams (gitaar), Nason Frizzell (bass) en Zach Frizzell (drums). In juni van 2015 brachten ze een titelloos debuut-EP uit met drie nummers. Een gelimiteerde oplage van 100 fysieke CD’s was binnen no-time uitverkocht. Een teken dat de band op de goede weg was.

Na een paar singles te hebben uitgebracht is er dan nu eindelijk het volledige album. Of Salt And Sea staat vol met heerlijke instrumentale post rock en varieert mooi tussen typische atmosferische rock en ambient-achtige stukken. Een breed scala waarbinnen de band goed de balans weet te vinden. In februari van dit jaar werd een contract getekend met In Store Recordings die het nieuwe album ook uitbracht.

Opener Equinox begint akoestisch en komt heerlijk langzaam op gang. Gaandeweg worden pas na een minuut of vier de versterkers ingezet, de drums zijn dan al een tijdje bezig om naar een climax toe te werken. Pas na zes minuten worden de gitaren goed open gezet en begeleiden het nummer naar een tweede en laatste climax.
Het er op volgende Finalita kent een andere aanpak, want hier borduurt de band voort op zijn voorganger. De drums zijn venijniger en maken meteen duidelijk dat er in dit nummer meer pit zal zitten. De ijzige gitaren zorgen voor een dreigende achtergrond. Bijna halverwege breekt het nummer in tweeën en wordt er opbouwend gewerkt naar een groovende hoogtepunt. Die blijft uiteindelijk uit doordat het nummer over lijkt te gaan in de track Harbringer. Hier zet de band nog maar eens wat zwaarder aan. Het semi-akoestische samenspel tussen Marc en Justin wordt gedragen door de fijne melodieuze basklanken van Nason en opgestuwd door de trommels van Zach. Het kruiende zee-ijs wordt zo richting de kust in heerlijk tempo opgestuwd. Daar eenmaal aangekomen ontstaat een boeiend schouwspel.
Het titelnummer Of Salt And Sea is ook al zo’n mooi voorbeeld van een instinctief opgebouwd nummer. Eerst de akoestische gitaren, dan de bass en keyboards en als laatste de drums. Halverwege breekt het nummer om vanuit een sereniteit opnieuw in te zetten.
Alles klinkt volmaakt logisch en dat maakt dit album ook zo bijzonder. Deze muzikanten snappen de kracht van hun instrument en weten dit op de juiste manier te doseren.

Of Salt And Sea is verkrijgbaar als digitale download via bandcamp, waar ook de gelimiteerde oplage (150 stuks) op vinyl verkrijgbaar is, die overigens gemastered is door Adam Gonsalves (masterde ook al albums van Pelican, Elliott Smith, Neurot Recordings, Epitaph Records). Alles is opgenomen en gemixed door Cortland Foxworth in de Melt Audio Studio. De digitale mastering werd verzorgd door Gordan Wantuch. De album cover en inserts zijn ontworpen door gitarist Marc Ertel.

Niet voor niets eindigde dit album in de top 50 van beste albums van 2017 van facebook-pagina Post Rock. Terwijl het album slechts een paar dagen uit was!

Luistertips: Substract Submerge, Finalita, Of Salt And Sea, Revelation

http://www.pillarsmusic.com/
https://pillarstheband.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pillarstheband
https://instagram.com/pillarstheband
https://soundcloud.com/pillarstheband
https://twitter.com/pillarstheband
http://www.instorerecordings.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.